Sunday, May 31, 2009

Stok Susu


View peti aisku dr bahagian depan - drawer bahagian atas tempat letak mknn beku, drawer bahagian bwh khas utk stok susuku shj (layer kat drawer susu bwh tu ada 40 paket, kat layer atas ada 2 layer n lebih dr 60 paket susuku)


Pandangan dari sisi

Pandangan dari atas

Alhamdulillah.. akhirnya stok susuku telah mencecah 100 paket yg terdiri drpd pelbagai isian. 80% amaun susu dr stp paket tu melebihi 4 oz. Minimum stp liner ialah 2 oz n maksimum 6 1/2 oz. Mcm mana ku tau dah lebih 100 paket? Thehehe.. ssb liners yg pink 2 dah habis sekotaklah.
First batch (100 paket) ku guna liner youhaveababy liners (yg kaler pink). 2nd batch, ku guna liner Playtex (yg kaler hijau). Personally, ku x berapa suka guna Playtex. Sbbnya.. bila ku ikat, plastik liner tu nmpk kuncup je (ada paham ka?). Beza sgt kalau guna plastik YHAB. Kalau masukkan susu n ikat dgn sedikit udara, cantik je rupa plastik tu. Nak lg clear, cuba tgk dlm gambar ketiga tu. Comparelah n korang boleh faham apa yg ku maksudkan. N yg lg best, liner YHAB tu lg murah dr Playtex. Walaupun kualiti plastiknya x sehebat Playtex (plastik Playtex lebih tebal dr YHAB), but who cares? Janji kualiti susuku x terjejas.
Oh ya.. post kali nih ku tujukan khas buat birasku Kak Yam n Idamurni. Buat Kak Yam, semoga ianya menjadi perangsang dlm menjayakan usahamu utk membuat stok buat anakmu. Dan buat Ida, semoga ianya dpt memotivasikan client2mu itu. Ku sekadar ingin berkongsi bahagia yg kurasa tanpa ada niat sedikitpun utk menunjuk2 ye kengkawan. N tidak mustahil ye utk sesiapa juapun dpt mengumpulkan stok sebyk ini during confinement. Yg penting, pam.. pam.. pam. Korang x tau betapa payahnya di awal usahaku utk mengumpul stokku ini. Ku pernah menangis melihatkan hasilnya utk pertama kali usahaku mengepam. 2 oz je utk kedua2 belah B!
Namun tekadku, aku akan cuba tingkatkan kekerapan mengepam. Alhamdulillah.. setelah mencuba hampir 2 minggu (ku mulakan sesi mengepamku seawal minggu pertama - kerana ku ada masalah dgn B ku yg bengkak), susuku bertambah dr 2 oz ke 4 oz. N syukur, skrg dah meningkat ke 6 oz (minimum) utk stp kali sesi perahan. Tp biasanya tgh hari payah skit nak dpt 6 oz. N kadang2 jgk utk waktu pagi n mlm, boleh dpt lebih dr 6 oz.
Semoga postku kali ini menjadi motivasi bg sesiapa saja yg memerlukannya. N tak mustahil, mungkin ku juga akan perlukannya satu waktu nnt. Ku harap, supplyku akan maintain smpilah usia anakku berusia 2 thn. Tolong doakan ye kengkawan. Amin..

7 comments:

Azrina Mat Talib said...

salam. zarina, boleh ko tunjukan pic keseluruhan peti ais ko. aku nak tgk rupe bentuknya sbb aku tgh plan nak beli peti sejuk baru. in the same time aku usya gak deep freezer utk baby akan dtg, insyaAllah. so kalau peti ais mcm ko ni convenience, tak yah la ku beli deep freezer.

MUMMY ILA said...

wah..wah... semoga berjaya mengumpul stok hingga 2 tahun. ehehe

iera_ayen said...

bagus nyer ko ayang... teruskan usaha ko yg suci lg murni itu...chewahhh!!! utk pengetahuan ko, aku still nyusu Adam smpai skang. Cuma time aku pi keje jer mak aku kasi gak susu sustagen utk dia..itupon sekali jer dia minum... dia lebih suka minum milo ke...yg kita minum ni.. so bila balik keje je...memang dia terkam cr 'tetek' dulu...heheheh

ibu dania said...

salam mami damia...

hah.... mendalah ni la yg ku cari2... senang nk stok ebm... jimat space... mana nk dapt yhb ni//

Zatul Hijanah said...

beb, aku jeles!!!

NuRuL DhiA said...

wah meriah nye susu! seronok tgk... jom la join my contest, ade gambo bf tuh..hihihi

elly @ suely said...

salam... nak tya, zarina minum susu ape tuk byk kan air susu?