Tuesday, May 19, 2009

Implanon

Ku dah pasang implanon pd hari Isnin lepas. Tanganku masih lebam lg tp taklah seteruk masa zaman Damia dulu. Time pakai dulu, seminggu lebih lebam tu baru hilang. Dah tu lebamnya teruk cam kena tumbuk. Kali nih cam ok skit. Lebamlah jgk tp taklah seteruk dulu. Ku pasang implanon kat LPPKN Jln Raja Laut utk 3 tahun. Harganya dah naik RM320. Last time ku pasang RM250. It was 4 yrs ago. IUCD lglah mencanak naiknya. Dr RM5 naik harga ke RM80. Tp yelahkan.. itu pun dah subsidi. Syukur.. Kalau pasang kat private, dkt RM600 gaklah reganya.
Ku psg implanon sbg perancang keluarga sbb ku ini bkn jenis yg berdisiplin punya org kalau nak gunakan perancang jenis pil. Nak amik suntikan pun malas sbb every 2 @ 3 month kena g amik jab. Cucuk kat montot oo.. Kbykn org yg kuar dr bilik doktor mesti berkerut2 mukanya. Kesian ku tgk. Nak pasang IUCD.. eii ngerinya. Lagi2 part kena kangkang nih. Ku fobia sungguh. Ku plan pasang awal supaya nnt boleh bukak awal juga. Last time masa bukak implanon, doktor di LPPKN tu ada jgk bertanya kenapa ku ingin membukanya 3 bln lebih awal. Ku bg reason yg ku takut diriku susah nak conceive. Nasib baik x kena marah. Yelahkan.. guna yg subsidi punya nih kalau boleh diaorg nak maximizekan apa yg patut. Kalau 3 thn psg, 3 thnlah pki. Implanon nih akan tamat tempohnya pd bln 5 thn 2012.

9 comments:

iera_ayen said...

Sekali lagi implanon jugak pilihan ko yer...Tahun 2012, lamanya aku nak dpt ank sedara lagi...ntah2 aku dulu per...ehemmmmmm

u. Masyitah said...

salam mamadania..kalau gi LPPKN tuh ada kena jumpa doc mana2 tak ke gi terus je?

Ayang Zarina Anuar said...

entahlah mun.. rase selesa plak ngan implanon. ko go on dululah. aku bg chance nih.

Ayang Zarina Anuar said...

u. Masyitah..

nak kena call dulu utk buat appoinment sblm dtg.

akma said...

TERINGIN GAK NAK PAKAI TP ENTAH LAAA

Ayang Zarina Anuar said...

akma.. kalau dah terer guna kaedah traditional, takyah susah2 pki implanon. stick to natural way.

Iela Fazielah said...

hi kak mamidamia.... ingat sy lagi tak? jumpa td kat sambutan susu ibu td.... er cerita pasal uicd, sy buat kat privete clinik br rm100 je siap PAPsmear lg... mana de mahal... utk 3 thn...

Iela Fazielah said...

hi kak mamidamia.... ingat sy lagi tak? jumpa td kat sambutan susu ibu td.... er cerita pasal uicd, sy buat kat privete clinik br rm100 je siap PAPsmear lg... mana de mahal... utk 3 thn...

Iela Fazielah said...

silap taip IUCD..... sory