Friday, May 22, 2009

CD-ing Hadirah

Alhamdulillah.. ku telah berjaya CD-ing Hadirah dgn jayanya smlm. Total CD yg ku gunakan ada 6 helai dr lps mandi pagi smlm smpi pg ni. Ada bbrp jenis CD yg ku gunakan. Inilah review drku sbg panduan kalian :

1) Lunatots (Luna) - Materialnya tip top cuma cuttingnya kecik. Kalaulah cuttingnya dibuat ikut saiz international bb n tempat insertnya bertutup, ku yakin ianya dah cukup layak berada setaraf dgn CD2 omputih. Ku ada 2 jenis iaitu velcro n snap button. Ku lebih gemar yg snap. Inner fleecenya sgt soft. Ku suka bangat.

2) Crazy Momy (CMCD) - Mungkin ramai yg tak tau yg CMCD ada didtgkan dlm 2 jenis inner. Satu fleece n satu lg suede. Ku mmg suka bangat ngan fleece inner. Material ok cuma snap botton utk adjust size tu ada kureng skit. Asik tercabut je time nk pkikan CD.

3) Kasihku Sayangku (KS) - Inner suedenya keras nak mampus. Velcro dia plak part yg hujung2 tu suka tercongek keluar. Iskh.. nak cite pun payah. Yg best pun kat CD KS nih ialah tempat nak masukkan insert tu elok bertutup so takdelah insert tu terkeluar2.
4) Coolababy (Coola) - CD ku yg paling best setakat ini. Material oklah. Inner fleece jgk cuma taklah selembut luna. Kiranya coola nih averangelah dlm memenuhi seleraku.
Apa yg ku cari pd sekeping CD?
a) Harga - X mahal n mampu milik. Berbalik pd tujuan asal nak pki CD sbb nk jimat duit, kan? Kalau sekeping smpi beratus2, taklah jimat namanya (mampus acik nnt org kata mulut laser). Tp.. depend pd orglah, kan? Kalau mampu apa salahnya. Aku rase, aku mampu. Tp buat permulaan, biarlah start dr yg murah2 dulu. Yelah.. x pro lg. Yg kenal pun hanya pocket diaper je. Belum lagi ckp psl AIO, AI2, prefold n segala mak nenek. Mau pening kepala acik kalau nak belajar semua tu serentak. Pelan2 ehh..
Tpkan org kata (bkn acik yg ckp ehh..) kualiti bbrp CD tempatan skrg nih dah setanding yg import punya. Siap ada yg compare ngan HH n BG. So, kalau kualiti produk tempatan dan setanding produk luar negara, kenapa perlu pilih yg dtg dr luar. Belilah brg buatan Malaysia. Selain harganya lebih murah, kita dah support produk kita sendiri supaya boleh bersaing sama dgn produk luar (tp kalau harga dah sama ngan produk luar, harus acik beli yg luar punya. Hampeh tul acik nih. Ckp x serupa bikin)
b) Material - Ku suka inner fleece n snap button. Ku x berapa suka inner suede sbb materialnya agak kasar. Velcro pula mungkin akan hilang fungsinya di kemudian hari. Namun, x kunafikan betapa senangnya memakaikan velcro pd newborn cam Hadirah. Tp kalau dia dah besar, takut dia bkk sendiri CD tu. Buat masa ni, ku hanya kenal insert yg bernama microfibre. Ku adalah sekeping insert bamboo tp x prewash lg. Nnt lps ku try, ku bg review lg.
c) Cutting - Ku suka cutting international bb le. Kalau cutting kecik nih, x lama boleh pki. Kalau boleh, naklah CD tu boleh pki smpi bb dah potty training kan?
Sekianlah review ku ttg CD kali ini ye. Harap tiada yg berkecik hati dgn coretan ku ye. Nasihat ku, better cuba semua jenis CD yg ada di psrn (yg boleh memenuhi kehendak hati & poket). Pastu baru decide nak beli yg mana. Selera org x sama. Ku dan Akma sgt sukakan Coola. Ida suka Luna. So.. kamu suka apa?

5 comments:

ummumishkah said...

tahniah berjaya CD-ing kan baby..
ummumishkah pun berminat dgn CD ni, belum mla lgi sedang kumpul maklumat utk pilih CD yang terbaik..

Ayang Zarina Anuar said...

thanks ummumishkah. semuanya bergantung kpd apa yg ummumishkah nak. startlah dgn sehelai 2 dulu. dptkan feelnya. sy jamin ummumishkah xkan menoleh ke blkg lg.

wifeijoi a.k.a norlida said...

Ina,daku suka bangat ngan Crazy Momy...lembut n tahan lama serapan dia...setakt ni dah ada 9CMCD n 2Coola...

Ayang Zarina Anuar said...

byknya CMCD mu itu ida. ada problem dgn size button snap tak? atau diriku yg x pandai guna? tp.. ada bbrp org rakan ku juga share the same problem. walau apapun, insert CMCD tetap yg terbaik wok.

Sue said...

salam. sue masih blur pasal cd ni. berminat tapi dok wonder, kena basuh ekk inner tu? abes kalau baby poo poo, cemana? kiranya ni mcm kain lampin jugak la yea?

sesuai tak utk org yg M besar dlm diri ni? hehe cukup M nak membasuh2 ni.